Tabela

TABELA: Sanayi devriminden sonra 1900 lü yılların başında, üretimin artması ve markalaşma bilincinin ortaya çıkması sonucunda üreteici ve satıcı firmaların kendilerini, yaptıkları işleri tanıtmak için, iş yerlerine astıkları tanıtım levhalarına tabela denir. En başlarda plastik ve genellikle ağaç, pirinç levhaların üzerine firma bilgilerinin yazılması şeklinde kullanılmıştır. İlk yılarda gösterişsiz ve basit olarak kullanılırken, ortaya bir bir meslek dalı çıkmıştır. Şimdiki gibi rekabet kazanılan para üzerine değil, yapılan işçilik üzerineydi. Tüm ustalar eşsiz tabelalar yapmaya çalışırken tabelacılık meslek olmaktan çıkıp, bir sanat haline geldi.Türkiye ve Dünyada en yaygın olarak,fırça ve boya ile renkli çalışmalar yapılmaya başlanınca, yeteneği olan ve bir usta yanında mesleyi öğrenen gençler, hızlıca çoğalmış ve her yerde tabela görülmeye başlamıştır.

Günümüzde mevcut tabelacıların bir kızmı hala bu fırçacı ustalardan kalmıştır. Ancak teknılojinin gelişmesi ile tabela, tanıtım yapmanın yanında bilgilendirme amacı ile de kullanılmaya başlamıştır. Bu gün günümüzde yolumuzu, yönüzü bulmak için bile tabelalara ihtiyaç vardır. Bu günler de tabela yaptırmak istediğimizde, geniş bir yelpazede ürün bulabiliriz. Ana guruplarda bilgi vermek gerekirse; Tabela modelleri ve kısaca özelliklerini listeleyelim.

Vinil Germe Tabela: Halk arasında branda germe olarak isimlendirilen bu sistem, profil kasa üzerine ahşap çıtalar vidalanarak oluşturulan sağlam bir karkas üzerine, işin ölçüsüne göre kalınlıklarda vinil malzeme seçilerek dijital baskı yapılarak, hazırlanan karkasa zımbalanması ile ortaya çıkan sisteme vinil germe tabela denir. Hazırlanan bu karkasın arkasına ışık döşenerek ve etrafı ışığın kaçmasını engellemek, elektrik tesisatını dış etkenlerden korumak için kapatıldığı siteme ışıklı germe tabela denir.

Oyma Tabela: Hergangi bir malzemenin, ama günümüzde en yaygın olarak, alüminyum, kompozit ve ahşap malzemelerin harfler yada şekiller oyularak çıkartılır. Bu kesilerek çıkartılan kısımlara içten ışık geçirecek şekilde ve uygun görülen renklerde pleksi glass malzeme konulur. İçine led yada florsan malzeme konularak bir ışık kaynağı elde edilir. Işık yanlızca oyulan yerleden dışarı şıkar. Böylece oluşan sisteme oyma tabela denir.

Kutu Harf: Pleksi glass malzemenin cnc yardımı ile işlendikten sonra etrafına aynı şekilde cnc de işlenmiş 5 mm kalınlığında 7 cm genişliğinde foreks malzeme güçlü bir yapışkan ile pleksi glass harfinizin arka tarafına harfin şeklinde yapıştırılır. Harflerin standart olarak siyah,beyaz renkte olan yan duvarları istenilen renge boyanabilir. Sonrasında ışıklandırma için 8 mm kalınlığına foreks malzemeden harfin şeklinde arka kapak kesilir . Kesilen foreks kapağın üzerine belli aralıklarla samsung mercekli 12V modül ledler yerleştirilir . Ledlerin sonrasında düşmemesi için ledler foreks malzemeye vidalanır. Led sayısına bağlı olarak ledlere elektrik verecek olan adaptör seçilir. Kutu harflerin Yeşleştirileceği zemin size bağlıdır.

Lamplex Harf Tabela: 3 mm kalınlığındaki pleksi glass malzemeden cnc ile harfleriniz kesilir. 8 mm kalınlığında lamplex harfe kalınlık vericek olan foreks malzeme harflerin şeklinde kesilir. Müşterinin isteğine göre pleksi glass malzemenin altına gelicek olan foreks malzeme boyanabilir. Boyama işlemi sonrasında 8 mm Foreks malzemenin üzerine 3 mm pleksi glass malzeme silikon yardımı ile yapıştırılır.

Işıklı Vinil Germe Tabela : Ölçünüze göre öncelikle profil malzemeden 20 cm kalınlığında 2 taraflı sağlam bir karkas yapılır. Karkasın Ölçünün büyüklüğüne göre karkasın içerisine yeteri miktara florasan malzemeler yerleştirilir. Florasanların Kablo Bağlantıları yapılır. Karkasın branda germe yapılacak tarafına arakayıt atılmamalıdır. Çift tarafına kavak çıtalar vidalanır. Arakayıt olmayan yüzüne dijital baskılı branda gerilip zımbalanır. Diğer yüzüne siyah branda gerilip zımbalanır. Tabelanın Yan taraflarını kapatmak için kasanın genişliğinde sac,kompozit malzeme kesilerek kasanın yan tarafları kapatılır. Tabelanın brandasının zımbalı bölümleri köşebent ile gizlenir.

Krom Harf Tabela : Açık hava reklamcılığında en uzun ömürlü ve elbette en prestijli tabela çeşididir. Paslanmaz harf olarakta tabir edilir. Adından da anlaşılacağı gibi paslanmaz krom kutu harf yıllarca bozulmadan ve paslanmadan dış mekanlarda kalabilir. Altın ve Gümüş renkli olanları genellikle en çok tercih edilenlerdir. Kutu harf fiyatları dikkate alındığında en maaliyetli olan bu sistemdir. Fakat ömrü dikkate alındığında uzun vadede karlı bir reklam aracıdır. Paslanmaz Krom harf maaliyet olarak diğer tabela modellerinden yüksek olduğu için her kez tarafından tercih edilmediği için bu çeşit tabela yaptıranlar müşterileri tarafından hemen fark edilir.

Totem Tabela & Pilon Totem: Genel olarak onünden taransit geçilen yollarda hızlıca ve uzak mesafelerden fark edilmek için yaptırılır. Hedef kitle olan müşterilerimiz bulunduğumuz yere uzak mesafelerde ise yada binaların tabela kalabalığının arasından sıyrılarak potansiyel müşterilere ulaşmak için yapılır. Genel olarak Totem kaseti, Totem direği ve Totem angrajı olarak üç parça olur. Totem kaseti diye tabir edilen bölüm görsel ve yazılı reklam olan bölümdür. Rüzgara dayanıklkı olması doğru malzemeden seçilmesi çok önemlidir. Totem direği temele gömülen agraj ve kaseti bir birine bağlayan bölümdür. Direğin Yüksekliğine göre kalınlığı mühendislik hesaplamalar gerektirir. Totem angrajı tüm yükü ve ağırlığı taşıyan toprak altında kalan bölümdür.

Alükor Tabela : Altın ve Gümüş standartlarında olan alükordan cnc ile harfleriniz kesilir. Vinil germe mantığıyla standart branda renklerinden bir germe tabela yapılıp üzerine alükor hafleriniz yerleştirilp . Silikon ile yapıştırılır. Ucuz olmasının yanında diğer tabelalardan gösterişli ve etkilidir. gellikle hukuk broları ve avukatlar tarafından tercih edilir.